Logo
3 saker du måste komma ihåg innan du reser
14 aug 2018

3 saker du måste komma ihåg innan du reser

Post by Redaktionen

Det finns lite viktiga saker att tänka på innan du ska ut och resa, och just de här tre punkterna är extra viktiga:

Pass

Ska du resa utomlands så är det viktigt att du har ett giltigt pass. Ett pass måste vara giltigt tills några månader efter hemkomst för att du ska få resa på det. Därför är det viktigt att i god tid innan avresa se till att du har ett giltigt pass. Har du inte ett giltigt pass så måste du hinna gå och beställa ett nytt, och få det innan du kan resa.

Sen gäller det självklart att komma ihåg att ta med dig passet när du ska åka till flygplatsen också. Upptäcker du på flygplatsen att du glömt ditt pass, och du hinner inte åka och hämta det, så låste du besöka flygplatsens polis och få ett tillfälligt pass. Ett tillfälligt pass gäller bara för den specifika resan du ska åka på och det kostar några hundra kronor att få det utfärdat.

Solskydd

Åker du till ett varmt land så är solskydd jätteviktigt. Vilken typ av solskydd du behöver beror på vad du har för hud. Är du väldigt blek, rödhårig och fräknig så är det bra att ha så hög solskyddsfaktor som möjligt. Det finns solskydd med solskyddsfaktor 50+. Det är även viktigt att barn har hög solskyddsfaktor och att det är en kräm som är anpassad för barn.

Har du mörk hud eller redan solat mycket så kanske du kan använda en svagare solskyddsfaktor. Det finns från solskyddsfaktor 8+ och uppåt.  
Utan solskydds faktor så kan du bränna dig, vilket inte är bra för din hälsa. Bränner man sig för illa i solen så kan man få brännblåsor som varar. Bränner man sig ofta så kan det även leda till att man blir drabbad av hud cancer.

Vaccin

Ska du åka långt bort, till exempel till Thailand, så kan det vara bra att vaccinera sig. Det är en helt annan bakterie flora där och vaccinerar man sig före man åker så har man i alla fall ett bättre skydd än om man inte vaccinerar sig alls. 
Man kan ta vaccin även om man ska åka till medelhavet. Det är inte lika vanligt, men är man känslig är det en god ide. 

Vaccin mot hepatit är jättebra att ta då det smittar lätt. 

0 Comments