Logo
Besök Sveriges största ö Gotland
14 aug 2018

Besök Sveriges största ö Gotland

Post by Redaktionen

Gotland är Sveriges största ö och hit tar du dig antingen med flyg eller båt. Båten är stor och du kan ha med dig bilen ombord. Den avgår från Nynäshamn utanför Stockholm.

Gotland är en plats där det finns något för alla:

Historia

På Gotland finns det gott om historia. Du har ringmuren som omger hela Visby, det finns flera vackra ruiner inne i staden efter gamla kyrkor och vackra byggnader.

Man kan fortfarande gifta sig i vissa av de gamla kyrkoruinerna.

Det finns gott om material du kan läsa om de olika historiska platserna. Ibland ges även guidade rundturer med en guide som kan berätta massa intressanta saker om de olika byggnaderna och platserna.

Uteliv

Det finns många restauranger, barer och uteserveringar i Visby. Vare sig du vill äta eller bara ta ett kallt glas dryck så finns det många valmöjligheter.

Strandliv

Vackra sandstränder finns det gott om på Gotland. Ni behöver inte trängas på en strand då det finns så många att välja på.

En plats ni kan bada på som skiljer sig lite från de vanliga stränderna är Den blå lagunen. Det är en plats som inte bara är vacker att titta på utan det är även en upplevelse att ta ett dopp där.

Färsk fisk

Uppe i Fårösund brukar man kunna köpa nyfångad färsk fisk. Även rökt fisk. Varför inte ta en tur upp till Fårösund och titta på raukarna och sedan köpa lite rökt flundra att mumsa på?

Sevärdheter

Alla historiska platser är ju sevärdheter de med, men det finns mer.

Raukar är något som inte finns överallt men som det finns gott dem på Gotland. Det är stenar, ofta höga och smala.

Hoburgsgubben är ett berg där ena kanten ser ut som profilen på en gubbe. Detta berg har fått namnet Hoburgsgubben och det vallar turister hit från hela världen.

Lumelunda grottorna är några fantastiska gamla grottor som du kan besöka. Först får du se en kort film om de pojkar som en gång för länge sedan upptäckte grottorna. Sen får du tillsammans med en guide gå ner i grottorna och följa en gång. Där nere finns massa bergskristaller som man absolut inte får röra. Det är avspärrat på många platser och det hänger rep för där du inte får gå. Det står även klart och tydligt på flera platser att du inte får röra något där nere, för dessa kristaller går sönder, eller dör, så fort någon petar på dem. 

0 Comments